Sfanta Filofteia

Sfanta Filofteia, a trait in secolul al XIII-lea in orasul Tarnovo, capitala de la sud de Dunare a Imperiului romano-bulgar, condus de fratii Petru si Asan. Pentru milostenia sa, Filofteia, al carei nume inseamna "iubitoare de Dumnezeu“, a patimit moarte muceniceasca din partea tatalui sau pe cand avea doar 12 ani, fiind una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox. Moastele Sfintei Filofteia sunt venerate in paraclisul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului de la Curtea de Arges.

Ce puteti gasi in aceasta categorie?

  • Acatistul Sfintei Filofteia

    Acatistul Sfintei Filofteia; Ca ceea ce din pruncie jertfa fara prihana te-ai adus lui Dumnezeu, prin fapta buna, Filotee preafericita, Celui ce din pantecele maicii tale te cunostea pe tine, ceea ce te-ai aratat podoaba fecioarelor si locuitoarea camarii celei de nunta, vrednica esti de lauda ! Pentru aceasta cantam tie: Bucura-te, Filotee, fecioara prealaudata !

  • Viata Sfintei Filofteia

    Sfanta Filofteia s-a nascut pe la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, care pe atunci era capitala "imperiului romano-bulgar", intemeiat si condus o vreme de fratii Petru si Asan, romani de neam. I s-a dat din botez numele "Filofteia", care in greceste inseamna "iubitoarea de Dumnezeu", lucru pe care il va dovedi cu fapta in cursul scurtei sale vieti pamantesti. Se spune ca si mama viitoarei sfinte era romanca de neam, din sudul Dunarii si o femeie foarte evlavioasa.